zaterdag 10 december 2011

Ombudsvrouw: negen van tien betogingen worden verboden

De rechters in Oekraïne verbieden negen van de tien protestbetogingen. De nationale ombudsvrouw Nina Karpasjova heeft haar verontrusting daarover zaterdag uitgesproken tegenover de Ukrajinksa Pravda. "Ik vind dat de overheid de rechten van de Oekraïners moet respecteren, dat zij kunnen zeggen wat ze vinden, dat ze vreedzaam bijeen kunnen komen. Het volk moet de kans krijgen om de overheid duidelijk te maken wat het vindt van de gang van zaken in het land."

Het overheidsbeleid moet er volgens Karpasjova niet op gericht zijn om de rechten en vrijheden te beperken zoals die zijn vastgelegd in de Grondwet en in andere wetgeving. "Veranderingen in onze wetgeving moeten er enkel en alleen komen als het nodig is om die rechten en vrijheden te garanderen", aldus de ombudsvrouw. Zij doelt dan op het tegen gaan van discriminatie, vreemdelingenhaat, corruptie, martelingen en mensenhandel.

President Viktor Janoekovitsj heeft zaterdag, op de Dag van de Mensenrechten, laten weten dat het met de vrijheid van meningsuiting en andere democratische rechten wel goed zit in Oekraïne.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: