zondag 4 december 2011

'Onverstandig om schaduweconomie nu aan te pakken'

Oekraïne hoort bij de twintig landen met de grootste schaduweconomie. Tot die schaduweconomie behoren financiële activiteiten die niet illegaal zijn, maar zich wel onttrekken aan het oog van de belastingen. Recente cijfers ontbreken, maar volgens directeur Tetjana Tistjsjuk van het Instituut voor Strategische Studies ging het bij het uitbreken van de economische crisis in 2008 om 61,2 miljard euro. Andere schattingen gaan uit van 15 tot zelfs 52 procent van het bruto nationaal product. De Internationale Arbeidsorganisatie gaat uit er vanuit dat 9 procent van de betaalde arbeid in Oekraïne zwart is.

Het regeringsbeleid is er op gericht om de schaduweconomie in 2014 met een derde te hebben verkleind. Economen vinden dat niet verstandig, aangezien er een double dip, een tweede economische crisis, aan zit te komen. Voor veel Oekraïners kan zwart verdiend geld weleens hun redding zijn als die crisis inderdaad komt en hun legale inkomsten achteruit gaan of zelfs helemaal verdwijnen.

Directeur Oleg Oestenko van de Bleyzer Foundation verwacht ook weinig van het regeringsvoornemen om de schaduweconomie in te dammen. "Het is niet meer dan een statement", meent hij. De regering heeft van het Internationaal Monetair Fonds nu eenmaal de opdracht gekregen om de schaduweconomie terug te dringen. Oestenko ziet overigens maar één serieuze mogelijkheid om daar aan te voldoen: zoveel mogelijk geldverkeer moet via de banken gaan, al dan niet digitaal, en er moet minder papiergeld in omloop zijn.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: