dinsdag 6 december 2011

Oppositie blokkeert parlementszitting om Timosjenko

Parlementsleden van de Moederlandpartij hebben dinsdag een zitting van het Oekraiense parlement onmogelijk gemaakt. Ze blokkeerden de toegang toen duidelijk werd dat een voorstel van de oppositie om te praten over wijziging van de Strafwet niet op de agenda zou komen. Het betrof het schrappen van het wetsartikel op basis waarvan voormalig premier Joelia Timosjenko onlangs wegens machtsmisbruik tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.

Drie weken geleden werd de Strafwet, nog daterend uit de Sovjet-periode, ook al gewijzigd. Toen werden plegers van economische delicten gevrijwaard van een gevangenisstraf. Timosjenko was daar echter niet mee geholpen.

Nadat de parlementariers van de oppositie voor voorzitter Volodimir Litvin de toegang tot de vergaderzaal blokkeerden, werd nog wel overleg over aanpassing van de agenda. Dat had voor de oppositie niet het gewenste resultaat.

Voor de Partij van de Regio's was de maat al snel vol. Fractievoorzitter Oleksandr Jefremov van de regeringspartij zei op een persconferentie dat het snel afgelopen moet zijn met de blokkade. Desnoods door ingrijpen van de politie, meende hij. "Ze willen alleen maar onrust zaaien in het land", was zijn conclusie, ''terwijl er zoveel belangrijk werk voor ons te doen is.''

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: