woensdag 7 december 2011

Oppositiepartijen boycotten parlementszitting

De Moederlandpartij en Ons Oekraine-PSD zijn weggelopen uit de parlementszitting van donderdag. De parlementsleden van beide oppositiepartijen boycotten de vergadering, omdat er alleen voorstellen van de regeringscoalitie aan de orde zouden komen.

Het zijn de agendapunten die dinsdag niet afgehandeld konden worden omdat de oppositie de toegang tot de vergaderzaal blokkeerde. Traditiegetrouw is de woensdag gereserveerd voor voorstellen van de kant van de oppositie, maar die komen nu niet aan bod.
De opwinding van dinsdag werd veroorzaakt doordat de regeringscoalitie weigerde te praten over een voorstel van de Moederlandpartij om de Strafwet dusdanig te wijzigen dat voormalig premier Joelia Timosjenko uit de gevangenis komt. In de loop van dinsdagmiddag gaf de Moederlandpartij te kennen dat zij wilde instemmen met een aantal omstreden voorstellen van de coalitie, in ruil voor hun steun aan een wijziging van de Strafwet.
De Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj wilde daar niet aan beginnen. Achteraf bleek ook dat het een solo-actie betrof van fractievoorzitter Ivan Kirilenko van de Moederlandpartij. Woensdagmorgen werd bekend dat dit hem zijn leidende positie binnen de fractie heeft gekost, Andrei Kozgemjakan werd tot de nieuwe fractievoorzitter benoemd.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: