maandag 26 december 2011

Oud-minister Loetsenko jaar in voorlopige hechtenis

Joeri Loetsenko, één van de meest charismatische leiders van de Oekraïense oppositie, is maandag begonnen aan z'n tweede jaar in voorlopige hechtenis. Op tweede kerstdag vorig jaar verdween de voormalige minister van Binnenlandse Zaken achter de tralies, omdat werd vermoed dat hij het land zou verlaten om aan rechtsvervolging te ontsnappen.

Loetsenko wordt er van beschuldigd dat hij z'n chauffeur in de tijd dat hij minister was een officiersrang heeft toebedeeld en hem bovendien een éénkamerappartement ter beschikking stelde. Volgens Loetsenko deden z'n voorgangers niet anders, maar in zijn geval is het plotseling machtsmisbruik geworden. Hij beschouwt het proces tegen hem dan ook als politiek gemotiveerd, net als dat tegen oud-premier Joelia Timosjenko.

Feit is, dat de rechtszaak tegen Loetsenko al een tijdje loopt en er nog altijd onvoeldoende bewijs is dat hij z'n boekje te buiten is gegaan. Alle getuigen die tot dusverre zijn gehoord in het proces hebben beweerd dat ze geen onwettige opdrachten van de toenmalige minister hebben ontvangen.

In feite zou justitie niet anders kunnen eisen dan terugbetaling van de extra's die Loetsenko's chauffeur destijds heeft ontvangen. Het zou gaan om circa 30.000 euro. Zeker geen voorlopige hechtenis van nu al een jaar en evenmin had Loetsenko medische hulp onthouden mogen worden tijdens en na de weken dat hij in hongerstaking was tegen z'n gevangenschap.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: