zondag 4 december 2011

Oud-president Kravtsjoek wil een 'rijkenbelasting'

Oud-president Leonid Kravtsjoek heeft stevige kritiek geuit op het huidige regeringsbeleid in een interview dat zaterdag door Radio Svoboda werd uitgezonden. Het begrotingsbeleid is een rommeltje, meent Kravtsjoek. De salarissen van ministers, rechters, openbare aanklagers en andere grootverdieners bij de overheid zijn al meerdere keren verhoogd, terwijl aan de andere kant het pensioen van de oorlogsveteranen achteruit gaat.

"Het verhogen van de salarissen van de mensen op belangrijke posten bij de overheid wordt uitgelegd als een middel om omkoping tegen te gaan. Maar zo zit het nu eenmaal niet, het risico van omkoping blijft groot als daar geen sancties op staan. Dan maakt het niet uit hoe hoog de salarissen zijn", aldus Kravtsjoek.

Het kabinet zegt dat er geen geld is om de Tsjernobil-veteranen volledig uit te betalen. Kravtsjoek heeft wel een oplossing. Hij wil dat de rijken in het land 45 procent belasting gaan betalen en niet de 17 tot 20 procent die het kabinet voorstelt. "Die mensen houden genoeg geld over, ook als ze 45 procent belasting moeten betalen", meent Kravtsjoek.

Hij haalde daarbij het voorbeeld aan van een steenrijke zakenman die wel vooraanstaande Oekraïners uitnodigde voor een feestje in Monaco en daar liefst 37 miljoen euro voor uittrok, maar die tegelijkertijd zijn belofte niet na kwam om de bouw van

Een andere manier voor het kabinet-Azarov om aan geld te komen, is het verlagen van de overheidssalarissen en het eindelijk daadkrachtig aanpakken van de corruptie. "Het maakt me niet uit op welke manier, als het maar gebeurt. Het is de enige manier voor de regering om zich geloofwaardig te maken, maar ook om de economie te versterken. Dat kan alleen als het volk vertrouwen heeft in haar regering."

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: