zaterdag 10 december 2011

Premier Azarov woedend om 'uitverkoop' gasdoorvoernet

Het lijkt de Oekraïense regering niet te lukken om een lagere gasprijs te bedingen bij Rusland. Volgens de krant Zerkalo Nedeli heeft premier Mikola Azarov opdracht gegeven om een prijs van minstens 400 dollar (300 euro) per 1.000 kubieke meter gas in de staatsbegroting voor 2012 op te nemen. Naar verluidt verliet Azarov maandag woedend het kantoor van president Viktor Janoekovitsj na een twee uur durend onderhoud.

Janoekovitsj maakte zijn premier duidelijk dat Oekraïne ten aanzien van het gastransportsysteem concessies aan Rusland moet doen om toch nog tot een lagere gasprijs te komen. Rusland aast op dit transportsysteem van z'n gas via Oekraïne naar de Europese Unie. Azarov is echter niet bereid om daar aan mee te werken, vandaar zijn besluit om dan toch maar uit te gaan van een gasprijs van tenminste 300 euro. Het is vervolgens aan het parlement of dat bereid is hierin mee te gaan.

In een nog geheim akkoord tussen Oekraïne en Rusland zou worden uitgegaan van de vorming van twee joint ventures tussen het Russische Gazprom en het Oekraïense Naftogaz. Het zou er op neer kunnen komen dat Gazprom net als in Wit-Rusland de zeggenschap krijgt over het gasdoorvoernet. Het Oekraïense gasdoorvoernet zou volgens Zerkalo Nedeli worden ondergebracht in een bedrijf waarin behalve Gazprom in een later stadium ook Europese gasbedrijven deelnemen.

Gazprom zou 33 procent van de aandelen krijgen, Naftogaz 34 procent. Het aandeel van de Europese bedrijven zou 3e procent zijn. Er van uitgaande dat de Europese bedrijven in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk of Italië al nauwe banden hebben met het Russische energiebedrijf zou Gazprom op die manier 66 procent van de aandelen bezitten, tegen Naftogaz slechts 34 procent.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: