donderdag 29 december 2011

Tigipko zou overstap naar oppositie overwegen

Vice-premier Sergei Tigipko zou volgens het dagblad Segodnia overwegen om zich bij de oppositie aan te sluiten. De eerder aangekondigde fusie van zijn partij Sterk Oekraïne met de Partij van de Regio's van president Viktor Joesjenko staat op losse schroeven en Tigipko zou z'n politieke toekomst veilig willen stellen. Welingelichte kringen beweren dat Tigipko niet van zins is om uit het kabinet te stappen.

Eerder leek een fusie van Sterk Oekraïne en de Partij van de Regio's dichtbij, maar inmiddels is duidelijk dat een meerderheid van de partijleden van Sterk Oekraïne er niet voor voelt. De jongerenbeweging van Sterk Oekraïne hield woensdag een betoging op het Konraktovaplein in Kiev, waarbij ze van president Janoekovitsj eisten dat hij z'n verkiezingsbeloften nakomt.

Ook binnen de Partij van de Regio's is sprake van tegenstand: daar zouden de pro's en contra's van een samenvoeging van beide partijen nog altijd tegen elkaar worden afgewogen. Beide partijen doen het slecht in de opiniepeilingen.

Meer eenheid lijkt te vinden bij de oppositie. De Moederlandpartij van Joelia Timosjenko en partij Rechten van het Volk van Joeri Loetsenko hebben serieuze plannen om met één lijst de parlementsverkiezingen van oktober volgend jaar in te gaan. Voormalig premier Timosjenko en haar minister van Binnenlandse Zaken Loetsenko zitten momenteel allebei achter slot en grendel, maar de fusiebesprekingen hebben hun instemming. Andere oppositiepartijen zijn welkom om zich bij de twee aan te sluiten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: