maandag 26 december 2011

Timosjenko: 'Waag het niet om ons gasnetwerk te verpatsen!'

Oud-premier Joelia Timosjenko heeft president Viktor Janoekovitsj in een open brief vanuit haar gevangenscel gewaarschuwd dat hij Oekraïne uitlevert aan Rusland als hij het gastransportsysteem verkoopt. De Oekraïense regering is al meer dan een jaar aan het onderhandelen met het buurland over een lagere gasprijs. Bronnen uit zowel regeringkringen als het bedrijfsleven laten weten dat Moskou een aandeel wil hebben in dit systeem, waarmee Russisch gas naar het Westen gaat.

Kiev heeft tot dusverre geweigerd daaraan te voldoen, maar de regering-Janoekovitsj bevindt zich in een moeilijke positie door de nog altijd stijgende gasprijs die steeds zwaarder drukt op 's lands financiën, en dat in een tijd waarin de wereld weer op een economische crisis afstevent.

De Oekraïense overheid houdt de prijzen van gas en verwarming voor de huishoudens laag met subsidies. Met de parlementsverkiezingen in zicht komt het schrappen van die subsidies neer op politieke zelfmoord voor Janoekovitsj' Partij van de Regio's.

Timosjenko anticipeert op deze moeilijke positie van haar grote rivaal. "Heb het lef niet om ons gastransportnetwerk te verpatsen. Het is onze laatste strohalm." Janoekovitsj op zijn beurt heeft Timosjenko er juist van beschuldigd dat zij Oekraïne (en hemzelf) in die moeilijke positie heeft gebracht met de overeenkomst van 2009 waarbij de gasprijs werd gekoppeld aan die van de olie.

Geen ongebruikelijke deal overigens, want elders in de wereld is die koppeling gebruikelijk. De Nederlandse schatkist profiteert er momenteel weer flink van. Maar voor Oekraïne ligt dat anders. Er moet nu 400 Amerikaanse dollar (305,87 euro) per duizend kubieke meter voor het Russische gas worden betaald. Verwacht wordt dat de prijs in het volgende kwartaal stijgt naar de recordprijs van 485 dollar (370,87 euro).

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: