zaterdag 24 december 2011

'EU eist transparantie, geen corruptie'

De Europese Unie wil wel meebetalen aan de modernisering van het Oekraïense gasdoorvoersysteem vanuit Rusland richting de Europa, maar dan alleen op voorwaarde dat de EU van alle bijkomende ontwikkelingen op de hoogte wordt gehouden. Directeur Nico Lange van het Oekraïense kantoor van de Konrad Adenauer Foundation zei dit tijdens een forumdiscussie over de vraag of Oekraïne deel uit gaat maken van de Euraziatische Unie. Dat is een samenwerkingsvorm van vroegere Sovjet-staten die door de Russische premier Vladimir Poetin in het leven is geroepen.

"Oekraïne wil dat de landen die gas uit Rusland krijgen mee laten betalen bij het moderniseren van het sterk verouderde transportsysteem. Dat gaat niet gebeuren als die landen niet weten wat er achter de schermen gebeurt", zei Lang. "De indruk bestaat dat Oekraïne de corruptie overeind wil houden zoals die al geruime tijd heerst in de energiesector, maar dat zullen de Europese investeerders niet accepteren." Volgens Lange worden van overheidswege geregeld uitspraken gedaan die niet worden nagekomen.

Ook de nog altijd lopende onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland over de gasprijs spelen een belangrijke rol. President Viktor Janoekovitsj heeft bij herhaling laten weten dat hij graag ziet dat Oekraïne samen met Rusland en de Europese Unie een consortium wil opzetten dat de gasdoorvoer regelt en er voor zorgt dat het hele systeem in goede staat verkeert.

Onlangs kwam echter naar buiten dat het Oekraïense energiebedrijf Naftogaz weliswaar een belang van 34 procent krijgt, tegen het Russische Gazprom 33 procent. Maar door de resterende 32 procent in handen te geven van Europese partners van Gazprom zou het Russische bedrijf de zeggenschap krijgen over het transportsysteem.

Anderhalf jaar geleden is Oekraïne al begonnen met de modernisering van de gaspijplein die loopt van Urengoj via Pomari naar Uzhgorod, met de financiële hulp van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling en de Europese Investeringsbank.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: