vrijdag 9 december 2011

Veel inferieure producten in Oekraïense supers

Waarom smaakt melk en boter uit de Oekraïense supermarkt anders dan die in het buitenland? Derzjspozjivinspektsia, de keuringsdienst van waren in Oekraïne, vond het antwoord op deze vraag na enkele steekproeven. Het blijkt namelijk dat ze voor een vijfde deel andere bestanddelen hebben dan melk of boter. "Geen van de onderzochte producten bleek te voldoen aan wat er op de verpakking stond", zei premier Mikola Azarov onlangs bij de presentatie van de uitkomsten van de steekproeven van Derzjspozjivinspektsia.

Oekraïne hanteert andere, lagere eisen aan de voedselkwaliteit dan elders in Europa het geval is. Het ergste is nog wel dat er geen enkel toezicht is, dat van consumentenbescherming en van beperkingen bij de reclameuitingen van producenten amper sprake is.

Derzjspozjivinspektsia heeft een lijst met overtredingen gepubliceerd op de eigen website. Het blijkt te gaan om zowel kleine, middelgrote bedrijven als om voedselgiganten. Ook populaire merken als President (van Lactalis), Prostokvaschino (Galakton) en diverse merken van het bedrijf Galichina. Er staan wel boetes op het verkopen van inferieure producten, maar die worden zelden opgelegd. De fabrikanten betalen hooguit een schadevergoeding als er mensen ziek worden na het eten van een slecht product.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: