donderdag 8 december 2011

Verhoor Timosjenko een 'bizarre gebeurtenis'

Voormalig premier Joelia Timosjenko is donderdagmorgen in haar cel ondervraagd door de rechtbank die moet beslissen over de vraag of ze opnieuw gearresteerd kan worden, ook al zit ze al gevangen en is ze in afwachting van het hoger beroep tegen de zeven jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik. De staatsveiligheidsdienst SBU wil Timosjenko opnieuw arresteren, nu op verdenking van belastingontduiking en misbruik van overheidsgeld.

"Het was een bizarre gebeurtenis'', aldus haar advocaat Sergei Vlasenko na afloop van de hoorzitting, waarbij de rechter, de openbare aanklager en de verdediging zich verdrongen rond het bed van de zieke Timosjenko in haar cel van slechts 22 vierkante meter in het detentiecentrum Lukjanivska in de hoofdstad Kiev. Rechter Andrei Trubnikov had zich in een toga gestoken.

Volgens Timosjenko's adocaat Vlasenko was dit verhoor ''onwettig, onlogisch en onbehoorlijk." Ook politiek commentator Vladimir Fesenko oordeelde negatief. "Dit valt niet uit te leggen", meende hij. De nationale ombudsvrouw Nina Karpasjova veroordeelt het voorval. In een interview met Ukrajinska Pravda merkt zij op dat een hoorzitting als deze openbaar hoort te zijn. Dat kan per definitie niet in een gevangeniscel. "Dit is tegen de Europese Conventie voor de Mensenrechten", aldus Karpasjova.

Bronne: Western Information Center, Kyiv Post, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: