zondag 22 januari 2012

Amerika wil onafhankelijk medisch onderzoek Timosjeno

De Amerikaanse ambassadeur Ian Kelly bij de Europese veiligheidsorganisatie OVSE heeft de Oekraïense regering opgeroepen om een onafhankelijk medisch onderzoek van oud-premier Joelia Timosjenko mogelijk te maken.

"Wij maken ons erg zorgen om de hele gang van zaken rond Timosjenko, want die is verre van correct. Ook zijn we bezorgd om haar gezondheid, gezien de berichten over de omstandigheden waaronder ze gevangen wordt gehouden en om haar medische behandeling", aldus Kelly tijdens een conferentie van de Permanente Raad van de OVSE in Wenen.

De Amerikaanse regering roept volgens de ambassadeur de regering van Oekraïne op om daar onderzoek naar te doen en er voor te zorgen dat Timosjenko goed wordt behandeld. "Oekraïne is daartoe verplicht op basis van het internationale convenant voor de burgerlijke en politieke rechten dat ook door dit land is ondertekend." Het toelaten van een onafhankelijk medisch team als een gevangene daarom vraagt, is volgens de Amerikaanse OVSE-ambassadeur daarvan een uitvloeisel.

De Amerikaanse ambassadeur benadrukte dat hij blij is dat Oekraïne steeds meer toenadering tot Europa zoekt en actief deelneemt in de OVSE. "Dit moet een bijzonder jaar worden, waarin Oekraïne het voorzitterschap van de OVSE op zich neemt."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: