woensdag 18 januari 2012

Europarlementariërs willen Timosjenko snel vrij

De Italiaanse Europarlementariër Licia Ronzulli eiste woensdag van de nieuwgekozen voorzitter Martin Schulz van het Europese Parlement dat hij alles in het werk stelt om de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko uit de gevangenis te krijgen. Om haar woorden kracht bij te zetten, droegen Ronzulia en haar fractiegenoten van de Europese Volkspartij t-shirts met een foto van Timosjenko en de tekst 'Joelia moet vrij' tijdens een plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg.

De Europese Volkspartij vraagt geregeld de aandacht voor het lot van Timosjenko. De partij heeft de grootste fractie in het Europese Parlement. Ronzulli riep Schulz op om de kwestie-Timosjenko bovenaan de parlementaire agenda te plaatsen. "Haar gevangenschap is een fundamentele aantasting van de mensenrechten, ze wordt gelycht", aldus de Italiaanse. Zij vindt dat Schulz zo snel mogelijk Timosjenko dient te bezoeken in de gevangenis in Charkiv.

Het is nog maar de vraag of Schulz daar welkom is. De Franse ambassadeur voor de mensenrechten Francois Zimeray was dat woensdag in ieder geval niet. Hij wilde Timosjenko bezoeken, maar dat werd geweigerd omdat de staatsveiligheidsdienst SBU haar wilde verhoren in het kader van een nieuw strafrechtelijk onderzoek.

Bronnen: Euronews, Kyiv Post

Geen opmerkingen: