zondag 29 januari 2012

Krant Express vreest voor haar voortbestaan

De redactie van de krant Express zegt onder druk te worden gezet door gouverneur Mikhailo Kostjuk en de Partij van de Regio's. Die probeert volgens hoofdredacteur en mede-eigenaar Postjuk van de in Lviv gevestigde krant via de rechter een einde te maken aan de kritische houding van Express.

Uit protest verscheen de krant donderdag 26 januari met een blanco voorpagina waarop alleen een kopregel stond met de tekst: 'Wij willen een eerlijk proces'. Het regionale bestuur van Lviv en de Partij van de Regio's ontkennen beide dat zij bezig zijn de krant onder druk te zetten.

Het vernieuwde redactiestatuut, met daarin een duidelijke waarborg voor de onafhankelijkheid van de redactie van Express, is door de rechter ongeldig verklaard. In 2010 legde de belastingdienst een aanslag van 245.237 euro op aan de krant. Ook dat werd door Postjuk bestemd als een poging om de krant tot zwijgen te brengen.

De Express Media Group geeft zes kranten uit en zegt daarmee 600.000 abonnees en vijf miljoen lezers te bereiken. De krant Express verschijnt driemaal in de week, heeft 225.000 abonnees en een maandelijks bereik van zes miljoen lezers.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: