zaterdag 21 januari 2012

Loetsenko's advocaat: 'Regering maakt haast om Europees Hof voor te zijn'

De advocaten van Joeri Loetsenko, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, veronderstellen dat er ineens haast wordt gemaakt met de rechtszaak tegen hem omdat het Europese Hof voor de Mensenrechten zich binnenkort over de kwestie gaat oordelen. "Die uitspraak wordt één dezer dagen verwacht", aldus advocaat Igor Formin op een persconferentie in Kiev. Ziek of niet, Loetsenko werd daarom afgelopen week toch in de rechtbank verwacht.

Loetsenko's echtgenote Irina constateert dat het Europese Hof in Brussel de kwestie zes maanden geleden al oppakte, en dat is tamelijk snel in dit soort zaken. "We zijn er van overtuigd dat het Europese Hof hem vrijpleit." Irina Loetsenko vermoedt dat de regering bang is dat haar man nog voor de verkiezingen van oktober wordt vrijgepleit door het Europese Hof voor de Mensenrechten. "Hij is een politicus met charisma, die zien ze liever niet op vrije voeten voor de verkiezingen. Daarom maken ze haast met zijn veroordeling."

Joeri Loetsenko wordt door het Openbaar Ministerie van machtsmisbruik beschuldigd. Hij zou zijn chauffeur een hogere rang hebben gegeven dan hem toekwam, en de man kreeg ook een appartement ter beschikking. Geen ongebruikelijke gang van zaken, want Loetsenko's voorgangers deden volgens zijn advocaten niet anders.

Ook zou Loetsenko buiten de begroting om extra geld hebben uitgetrokken voor de viering van de Dag van de Politie. Al met al gaat het om 30.000 euro. De oud-minister zit al sinds Kerst 2010 in een detentiecentrum, omdat volgens het Openbaar Ministerie een reisverbod had overtreden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: