maandag 16 januari 2012

Russisch exportverbod kaas leidt tot forse prijsdaling Oekraiense melk

De melkprijs zakt met 30 procent als Rusland besluit een importverbod voor Oekraiense kaas in te stellen. Tot deze conclusie komt voorzitter Alex Lissitsa van de UAC, de organisatie van Oekraiense agrarische ondernemers. Hij veronderstelt dat het vooral de zelfstandige boeren zullen zijn die hun melk tegen dumpprijzen gaan verkopen. Omdat het houden van vee niet meer lonend is, gaan veel dieren naar het slachthuis en dat kan ook weer z'n uitwerking hebben op de vleesprijzen.

Lissitsa verwacht evenwel dat het niet tot een Russische boycot komt. "Het is vooral een kwestie van veel lawaai maken", liet hij weten op een persconferentie. Zou het Rusland wel ernst zijn, dan waren er volgens hem al veel meer inspecteurs naar de Oekraiense kaasfabrieken gestuurd om er voor te zorgen dat de kaas voor de Russische markt aan de eigen normen zou voldoen.

Cijfers van de UAC wijzen uit dat de sector in de eerste elf maanden van vorig jaar 139.000 ton harde kaas heeft geproduceerd. Dat was een stijging van 20 procent ten opzichte van de eerste elf maanden van 2010. Daarvan ging 56.000 ton naar Rusland, oftewel 60 procent van de totale kaasproductie in Oekraine.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: