woensdag 25 januari 2012

Scherpe kritiek op Oekraïne van Raad van Europa

In de Assemblee van de Raad van Europa is woensdag zware kritiek geuit op de Oekraïense regering. De strafrechtelijke vervolging van voormalig premier Joelia Timosjenko en leden van haar kabinet wordt in Europa gezien als politiek gemotiveerd. Openbare aanklagers en rechters blijken vatbaar voor beïnvloeding door regeringsfunctionarissen en dat baart de Parlementaire Vergadering of Assemblee grote zorgen.

De artikelen 364 en 365 moeten van de Assemblee zo snel mogelijk uit de Oekraïense Strafwet, die nog dateert uit de Sovjet-tijd. Het zijn de artikelen waarop Timosjenko wegens machtsmisbruik tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Zij en anderen die op basis van deze wet achter de tralies zitten, moeten zo snel mogelijk worden vrijgelaten.

De Assemblee neemt daarbij in overweging dat de oud-ministers Loetsenko en Ivasjenko een slechte gezondheid hebben en eigenlijk buiten de gevangenis medisch behandeld moeten worden. In een ontwerp-motie wordt van de Oekraïense regering geëist dat beiden op humanitaire grond meteen op vrije voeten gesteld moeten worden.

Verder maakt de Assemblee zich bezorgd of de komende parlementsverkiezingen in Oekraïne wel eerlijk gaan verlopen. De Kieswet bevat teveel onduidelijkheden, ook op regionaal niveau. Sinds Oekraïne lid werd van de Raad van Europa in 1995 zijn op dit gebied nauwelijks vorderingen gemaakt. De schuld ligt niet alleen bij de huidige regering.

"De opeenvolgende regeringen, maar ook het parlement en de partijen die daarin vertegenwoordigd waren en zijn, zijn verantwoordelijk voor deze mislukking", staat in de ontwerp-motie die donderdag in stemming wordt gebracht.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: