vrijdag 24 februari 2012

Bezorgdheid om afhandeling bagage op Borispil tijdens EK

Officieel worden er nauwelijks koffers gestolen op de luchthaven Borispil. Slechts 75 in het afgelopen jaar, met zelfs een dalende tendens. De directie van Kiev's belangrijkste luchthaven claimt dat de kans op diefstal zo'n beetje het laagst is in de hele wereld. Bij de Kyiv Post denken ze daar anders over, want na een oproep van de redactie op Facebook kwam een stroom van klachten los. Tientallen reizigers meldden dat zij hun koffer kwijt waren - en zijn, want ze kregen hem niet meer terug.

Gevreesd wordt nu dat het EK voetbal een ongekende kans biedt aan kofferdieven, vooral omdat er dan veel kapitaalkrachtige reizigers naar de Oekraïense hoofdstad komen. Critici menen dat veel reizigers diefstal van hun koffer niet hebben gemeld, omdat dit toch geen zin zou hebben.

Daar komt bij dat volgens advocaat Andrew Guck de leiding van de politie-eenheid op Borispil in de afgelopen twee jaar tweemaal is vervangen vanwege de verdenking dat zij de diefstal van goederen op de luchthaven juist hebben verdoezeld. Advocaat Guck behartigt de belangen van diverse luchtvaartmaatschappijen die op Borispil vliegen, waaronder British Airways, Austrian Airlines en Alitalia. Hij meldt namens zijn opdrachtgevers geprobeerd te hebben om de afhandeling van de bagage te verbeteren, maar dat was tegen dovemansoren gericht. "De directie van Borispil wilde niet luisteren. Dat geeft volgens mij aan dat er een zekere intentie is om diefstal gewoon toe te laten."


Fotograaf Viktor Maroesjenko uit Kiev weet uit eigen ervaring wat er kan gebeuren. Hij moest begin deze maand constateren dat het slot van zijn koffer was opengebroken, toen hij vanuit Berlijn op Borispil arriveerde. De inhoud van de koffer was overhoop gehaald. "Gelukkig had ik er geen waardevolle spullen in, alleen kleren en speelgoed voor mijn zoontje. Een nieuwe notebook was uit de verpakking gehaald, maar nog wel aanwezig. Wellicht zocht de dader naar geld." Die dader is volgens Maroesjenko zonder twijfel een bagage-afhandelaar. Vreemd genoeg zaten er onbekende kledingstukken in zijn koffer.


Hij rapporteerde de diefstal niet, omdat hij inmiddels thuis was en dacht dat het toch te laat zou zijn. Dat blijkt in veel gevallen de gedachte te zijn van de mensen die ook pas thuis ontdekten dat iemand in hun bagage had gezeten.

Natalja Sjevsjuk, die de bagage-afhandeling regelt bij de luchtvaartmaatschappij, vertelt dat zij weinig diefstallen gerapporteerd krijgt: van de 533 niet aangekomen koffers doken er in 2011 slechts 18 niet alsnog op. Passagiers klagen alleen als ze waardevolle spullen kwijt zijn, zegt Sjevsjuk. "Dan gaat het doorgaans om kostbare sieraden. We vergoeden die niet, want wij adviseren passagiers juist om dit soort waardevolle spullen niet in hun koffer te vervoeren."

Volgens woordvoerster Oksana Ozgigova van de luchthaven Borispil wordt elke melding van diefstal onderzocht. De veiligheidsdienst van de luchthaven kijkt mee bij de afhandeling van de bagage en volgt daarbij het hele traject.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: