zondag 26 februari 2012

EK voetbal kan mazelenepidemie verspreiden



De wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt bezoekers van Oekraïne en Polen tijdens het EK voetbal van komende zomer voor onbeschermde sex, maar ook voor de mazelen en rodehond. Aangeraden wordt om alle vaccinaties, en dan in het bijzonder die tegen beide ziektes, op orde te hebben voor vertrek. In de maanden november en december werden in het westen van Oekraïne meer dan duizend gevallen van mazelen geconstateerd. Een kind overleed als gevolg van complicaties.

De mazelenepidemie had niet op een slechter moment kunnen komen. De kans dat de ziekte zich over heel Europa verspreidt, is groot doordat tijdens het EK veel mensen van verschillende nationaliteiten met elkaar in aanraking komen. Afgelopen jaar werd een uitbraak van mazelen geconstateerd tijdens de Rugby World Cup in Nieuw-Zeeland, waar de supporters wekenlang samen kwamen in een klein gebied.

Oekraïne is in een versneld tempo aan het vaccineren geslagen, maar dat wordt bemoeilijkt door geldgebrek. Voor het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC) komt de mazelenepidemie niet als een verrassing. Er zijn weinig mensen gevaccineerd tegen ziektes."

In 2008 waarschuwde de WHO al voor een epidemie. Die zou 'onvermijdbaar' zijn nadat de Oekraïense autoriteiten besloten om het vaccinatieprogramma vanwege geldgebrek te stoppen. In 2010 werd slechts 56,1 procent van de eerste vaccinatie verstrekt en 40,7 procent van de tweede. Het EFDC gaat uit van 95 procent als afdoende om een mazelenepidemie te kunnen voorkomen.

De huidige uitbraak is slechts mild, als die wordt vergeleken met de 43.000 gevallen uit 2006. Het EK voetbal kan echter een kentering betekenen, in negatieve zin.

Buurland Hongarije - tot dan samen met Cyprus en IJsland als enige vrij van mazelen - kreeg afgelopen november te maken met een uitbraak van mazelen. In drie, met elkaar verbonden zigeunerfamilies werd de ziekte geconstateerd. De Roma-zigeuners hebben vaker met mazelen van doen, omdat slechts weinigen er tegen zijn ingeënt.

Bronnen: VaccinesToday, ForUm

Geen opmerkingen: