dinsdag 21 februari 2012

'EU tekent verdrag alleen na eerlijke verkiezingen'

De ondertekening van het vrijhandelsverdrag van Oekraïne met de Europese Unie, en daarmee ook de afschaffing van het Schengen-visum, is afhankelijk van de komende parlementsverkiezingen. Die moeten eerlijk verlopen, mét de deelname van oud-premier Joelia Timosjenko en oud-minister Joeri Loetsenko. Gebeurt dat niet, dan kan Oekraïne het volgens parlementslid Irina Gerasjenko van Ons Oekraïne-PSD wel schudden.

Gerasjenko is lid van de parlementaire commissie voor de samenwerking tussen Oekraïne en de EU en dus goed op de hoogte van de opvattingen bij de EU. "De ondertekening van het verdrag moet wachten tot na de verkiezingen van oktober, eerder kan gewoonweg niet." Doen Timosjenko en Loetsenko niet mee aan de parlementsverkiezingen, dan gaat Oekraïne tot na de presidentsverkiezingen over twee jaar in de wachtkamer, meent Gerasjenko.

Een ander Oekraïens lid van de  commissie, Irina Berezhna van de regerende Partij van de Regio's, is aanzienlijk optimistischer. Zij gaat er zonder meer vanuit dat het vrijhandelsverdrag in december ondertekend wordt tijdens een conferentie van de EU en Oekraïne.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: