zaterdag 25 februari 2012

Janoekovitsj bereid Timosjenko gratie te verlenen

In een twee uur durend televisie-interview heeft Viktor Janoekovitsj zaterdagmorgen teruggekeken op de eerste twee jaar van zijn presidentschap. Zonder al te veel informatie prijs te geven hoe hij dit wil aanpakken, kondigde Janoekovitsj aan dat hij de Strafwet zodanig wil veranderen dat oud-premier Joelia Timosjenko tenminste in beroep kan gaan tegen de zeven jaar gevangenisstraf die zij momenteel uitzit in de Kasjanivska-gevangenis in Charkiv.

Lukt ook dat niet, dan is hij bereid haar gratie te verlenen als zij daarom vraagt. In dat geval kan Timosjenko in oktober meedoen aan de parlementsverkiezingen.

In het interview, te zien op drie tv-kanalen, gaf Janoekovitsj uitleg over diverse actuele kwesties. Hij ontkende dat de media in Oekraïne door de autoriteiten onder druk worden gezet, gaf een positieve draai aan de kansen van zijn Partij van de Regio's bij de komende parlementsverkiezingen en hij legde uit waarom hij in de afgelopen weken enkele ministers heeft vervangen terwijl premier Mikola Azarov nog altijd op zijn post zit.

De houding van Rusland tegenover Oekraïne, in het bijzonder de hoge gasprijs die het land alleen Oekraïne rekent, noemde de president ''discriminatie''.

Bronnen: Interfax-Oekraïne, Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: