woensdag 22 februari 2012

Janoekovitsj wil Oekraïne beter voorbereiden op extreme winterkou

President Viktor Janoekovitsj wil laten uitzoeken wat er gedaan kan worden om Oekraïne beter op extreme winterse omstandigheden voor te bereiden. Veel huizen bleken nauwelijks warm te krijgen, de stadsverwarming liet het in veel steden afweten. Er stierven in twee weken van bittere kou liefst 151 Oekraïners, waarvan het merendeel daklozen. Maar ook veel ouderen konden de kou niet aan, omdat het hun niet geïsoleerde woningen maar niet warm wilde worden.

In het bijzonder premier Mikola Azarov en minister Anatoli Bliznjuk van Regionale Ontwikkeling en Volkshuisvesting hebben van de president de opdracht gekregen om een herhaling te voorkomen. De problemen zijn weliswaar voorbij nu de temperatuur stijgt en het voorjaar in aantocht is, maar dat is volgens Janoekovitsj geen reden om het er nu maar bij te laten zitten.

Er is veel geld nodig voor woningverbetering en vernieuwing van de infrastuctuur, aldus Janoekovitsj. “We besteden daar jaar op jaar meer geld aan, onder meer door het verstrekken van subsidies voor grote verbeteringsprojecten.” Verhoging van de consumententarieven voor energie en warmte zijn volgens de president niet de oplossing. “We moeten het doen met wat we binnen krijgen, zorgen dat wel elke cent goed weten te besteden.”

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: