vrijdag 24 februari 2012

Jevgenia Timosjenko wil onderzoek door OVSE

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) moet een onderzoek instellen naar de manier waarop Oekraïne met de mensenrechten omgaat. Dat heeft Jevgenia Timosjenko aan de OVSE gevraagd. De dochter van de gevangen oud-premier Joelia Timosjenko vindt dat de internationale organisatie waarvan ook Oekraïne lid is, die mogelijkheid heeft. En de plicht om uit te zoeken of het waar is dat president Viktor Janoekovitsj de wet opzij zet als hem dat beter uit komt, zo liet ze weten in een vergadering van de mensenrechtencommissie van de parlementaire vergadering van de OVSE.

Jevgenia Timosjenko wil dat het Westen solidair is met haar moeder die in oktober tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor een verkeerde beslissing tijdens haar regeringsperiode, namelijk het sluiten van een voor Oekraïne nadelig gascontract met Rusland in 2009. Het is gebruikelijk dat politici door de kiezer worden afgestraft voor foute beslissingen, niet door de rechter. Zoals overigens in de Sovjettijd wél gebruikelijk was. De Oekraïense Strafwet is van 1962. Het door de regerende Partij van de Regio's gedomineerde parlement heeft tot dusverre geweigerd het gewraakte wetsartikel te verwijderen.

"Het is nog niet te laat voor mijn moeder, en het is nog niet te laat voor Oekraïne. Maar er zit wel een periode van duisternis aan te komen", hield Jevgenia Timosjenko de OVSE-commissie voor. "Laat zien dat jullie solidair zijn met het Oekraïense volk dat graag in een democratie wil leven. Doe het voor de democratie in Europa!"

Jevgenia Timosjenko legde nog maar weer eens uit hoe het met haar moeder is gesteld. "De autoriteiten zeggen dat het goed met haar gaat, maar dat is niet zo. Ze trekken zich niets van haar rechten aan. Ze kan niet bij een telefoon komen. Zelfs niet toen ik enkele dagen geleden mijn verjaardag vierde." De dochter van de voormalige premier vroeg de OVSE om in oktober het grootst mogelijke aantal waarnemers te sturen om toe te zien op een eerlijk verloop van de parlementsverkiezingen.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: