dinsdag 14 februari 2012

'Kaasconflict' met Rusland vooral politieke kwestie

Het 'kaasconflict' van Oekraïne en Rusland heeft volgens energiedeskundige Valentin Zemlianski alles te maken met de onderhandelingen over de gasprijs tussen beide landen. "Het is gewoon een kwestie van druk blijven zetten op de Oekraïense regering. Dat heeft z'n nut in het verleden bewezen en wordt nu gewoon herhaald", zei Zemlianski op een persconferentie in Kiev. Rusland heeft de Oekraïense kaas 'besmet' verklaard, want die zou niet de vereiste kwaliteit hebben voor de Russische markt.

Zemlianski ziet een overeenkomst met de gebeurtenissen van 2002, toen de onderhandelingen met een Russische partij over de vorming van een consortium voor het Oekraïense gastransportsysteem stokten. "Dat had vijf of zelfs zes handelsconflicten tot gevolg, allemaal om druk uit te oefenen."

Directeur Igor Boerkovski van het Instituut voor Economisch Onderzoek en Politieke Adviezen voorziet dat Rusland ook optimaal gebruik gaat maken van de strubbelingen tussen Oekraïne en de Europese Unie, waar de ondertekening van een vrijhandelsverdrag min of meer afhankelijk wordt gemaakt van de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko.

Boerkovski is voorzichtiger in zijn beoordeling van het 'kaasconflict'. Hij sluit niet uit dat er inderdaad iets mis is met de Oekraïense kaas, maar ziet toch ook wel dat de herrie over de kaas vooral een kwestie van onder druk zetten is. Hij legt echter eerder een verband met de Russische douane-unie, waarvan Oekraïne alleen lid wil worden als het een uitzonderingspositie krijgt die de relatie met de EU niet in gevaar brengt.

Tenslotte kan het volgens Boerkovski ook nog zo zijn dat Russische kaashandelaren problemen maken, in een poging om er zelf beter van te worden. "Ze zouden straks de kaasmakers kunnen aanbieden om deelgenoot te worden in hun bedrijven, vanwege de goede Europese perspectieven die deze hebben."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: