zaterdag 18 februari 2012

Karpasjova vindt dat Hoge Raad de beste oplossing biedt voor Timosjenko

De Oekraïense mensenrechtencommissaris Nina Karpasjova vindt dat een oplossing voor de situatie waarin oud-premier Joelia Timosjenko zich bevindt eerder gezocht moet worden bij de Hoge Raad dan in een nieuwe Strafwet. In een interview met het persbureau Interfax-Oekraïne legt Karpasjova uit dat de nieuwe wet, die de Strafwet uit 1962 moet vervangen, pas volgend jaar in werking treedt.

Dat is te laat, omdat de parlementsverkiezingen eind oktober van dit jaar zijn. Timosjenko, wellicht ook oud-minister Joeri Loetsenko als die eind deze maand veroordeeld wordt, kunnen niet aan deze verkiezingen mee doen.

Timosjenko heeft zich al tot de Hoge Raad gewend met het verzoek om revisie van haar veroordeling tot zeven jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik. "Ze twijfelde aanvankelijk of ze dit wel moest doen, maar ik heb haar kunnen overtuigen. Ik hoop dat de Hoge Raad een onafhankelijk oordeel weet te vellen en dan zie ik reële mogelijkheden om uit deze impasse te komen", aldus Karpasjova.

Dat laatste heeft Karpasjova ook aan het Europese Parlement laten weten. Daar wordt met bezorgdheid gereageerd op de volgens het Westen politiek gemotiveerde veroordeling van Timosjenko en de strafvervolging tegen onder meer Loetsenko. De constitutionele vergadering van de Raad van Europa dreigde onlangs met sancties voor Oekraïne als Timosjenko c.s. niet aan de parlementsverkiezingen mee kunnen doen. Ook is er nog het vrijhandelsverdrag van Oekraïne en de Europese Unie. De verdragstekst is af, maar de ondertekening van het verdrag laat op zich wachten en kan schipbreuk lijden als met name Timosjenko vast blijft zitten.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: