woensdag 15 februari 2012

Oekraiens parlementslid wil Poetin laten arresteren

De Russische premier Vladimir Poetin ligt al geruime tijd onder vuur in eigen land, maar nu komt daar nog een arrestatieverzoek bij uit buurland Oekraine. Parlementslid Grigori Omelsjenko heeft het Openbaar Ministerie in Kiev namelijk gevraagd om een onderzoek te doen naar Poetin's betrokkenheid bij het omstreden gascontract met Rusland uit 2009. Zo nodig moet Poetin gearresteerd worden, aldus Omelsjenko.

De parlementarier maakte aanvankelijk deel uit van de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko, maar werd drie jaar geleden uit de fractie gezet. Sindsdien zit hij op persoonlijke titel in het parlement.

Het gascontract wordt door Omelsjenko gezien als ''buitengewoon nadelig voor Oekraine's economie en nationale veiligheid''. Hij verwijt het zowel oud-premier Timosjenko als de Russische premier dat zij het zover hebben laten komen. Timosjenko werd in oktober tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat het sluiten van het contract als machtsmisbruik, en dus als een misdrijf, wordt gezien. Omelsjenko ziet Poetin als ''een medeverdachte van het misdrijf dat Joelia Timosjenko heeft gepleegd''.

Bron: Ria Novosti

Geen opmerkingen: