zondag 26 februari 2012

Oekraïne wijst 10 procent korting gas van de hand

Oekraïne heeft een prijsverlaging van 10 procent voor het Russische gas van de hand gewezen, omdat dit nog altijd te hoog is vergeleken met de prijs die er elders in Europa voor wordt betaald.Oekraïne betaalt nu 309 euro per duizend kubieke meter gas, maar vindt 186 euro een eerlijker prijs.

De prijsverlaging gaat bovendien gepaard met de voorwaarde dat Oekraïne vast houdt aan de eerder overeen gekomen jaarlijkse hoeveelheid af te nemen gas. Het omstreden contract uit 2009 gaat uit van 52 miljard kubieke meter gas. Na het vastlopen van de onderhandelingen afgelopen december besloot de Oekraïense regering dat er in 2012 nog maar 27 miljard kubieke meter gas van Rusland zou worden afgenomen.

"De premier wil geen korting, maar een eerlijke prijs", aldus Mikola Azarov's woordvoerder. Rusland heeft eerder al tevergeefs geprobeerd het Oekraïense gastransportsysteem in handen te krijgen, gevolgd door een poging om het land met een lagere gasprijs de douane-unie van Rusland met Wit-Rusland en Kazachstan binnen te lokken.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: