woensdag 15 februari 2012

Stuivertje wisselen tussen Klioejev en Bogatirjova

President Viktor Janoekovitsj heeft Andrei Klioejev dinsdag ontslag verleend als minister van Economische Zaken en hem direct daarna benoemd tot secretaris van de Nationale Veiligheidsraad (NDSC). Raisa Bogatirjova, tot dinsdag secretaris van de Nationale Veiligheidsraad, werd benoemd tot minister van Volksgezondheid. Ook neemt zij de plaats in Klioejev als vice-premier.

Janoekovitsj liet bij deze personeelswisseling weten dat Klioejev de Nationale Veiligheidsraad klaar moet maken voor ''nieuwe uitdagingen''. Volgens politiek commentator Vadim Karasjov betekent de benoeming van Klioejev bij de NDSC niet per definitie dat hij een minder prominente rol op het politieke toneel krijgt.

Het zou weleens het tegenovergestelde kunnen zijn, aldus Karasjov woendag in een interview met Radio Svoboda. "Blijft hij wel Janoekovitsj' campagneleider, dan kan dit betekenen dat de president in verkiezingstijd eerder vertrouwt op de Nationale Veiligheidsraad dan op zijn kabinet. Klioejev heeft weliswaar geen geld om stemmen te kopen, maar hij kan wel de hulp inroepen van overheidsdiensten als de politie.''

Bronnen: Interfax-Oekraine, Western Information Center

Geen opmerkingen: