vrijdag 10 februari 2012

Tekort pensioenfonds slinkt, maar blijft nog groot

Het staatspensioenfonds heeft dit jaar een tekort van 918 miljoen euro. Het is slecht nieuws, maar volgens minister Sergei Tigipko van Sociale Zaken is de situatie ten opzichte van vorig jaar verbeterd. Eind 2011 was namelijk sprake van een tekort van 1,2 miljard euro. In 2009 en 2010 was de situatie van het pensioenfonds van de Oekraïense overheid desastreus. Vlak na het uitbreken van de economische crisis was er een tekort van 2,8 miljard euro en in 2010 liep het verschil tussen de inkomsten en uitgaven zelfs op tot 3,3 miljard euro.

De regering moet jaarlijks flinke bedragen lenen om de pensioenen uit te kunnen betalen. Hoewel de uitkeringen begin dit jaar werden verhoogd, is het nog maar de vraag of die verhoging daadwerkelijk kan worden uitgevoerd. Het Constitutionele Hof bepaalde eind januari dat dit alleen mogelijk is als daar voldoende inkomsten voor het pensioenfonds tegenover staan.

Minister Tigipko wil met ingang van volgend jaar een herziening van de pensioenwetgeving doorvoeren. Dan wordt het voor de Oekraïners ook mogelijk om zich bij te verzekeren voor een extra pensioen. Het streven is verder dat de inkomsten en uitgaven van het pensioenfonds vanaf 2014 met elkaar in evenwicht zijn, zodat de overheid niet duur bij hoeft te lenen om de pensioenverplichtingen tegenover de Oekraïense bevolking na te komen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: