vrijdag 10 februari 2012

Timosjenko krijgt nog steeds voorkeursbehandeling

Voormalig premier Joelia Timosjenko geniet nog altijd een voorkeurspositie, ondanks dat ze de rechtszaak tegen haar overplaatsing van het detentiecentrum in Kiev naar de gevangenis in Charkiv vrijdag heeft verloren. Ze verblijft nog in dezelfde cel, met op haar verzoek dezelfde celgenote, als toen ze pas werd binnengebracht in de Kasjanivska-gevangenis in Charkiv. Ook hoeft ze geen gevangeniskleding aan en is ze nog altijd vrijgesteld van werkzaamheden, aldus plaatsvervangend gevangenisdirecteur Jevgen Barasj.

Eerder deze week werd in de media bericht dat Timosjenko's advocaat Sergei Vlasenko beperkingen opgelegd had gekregen van de gevangenisdirectie. Hij zou zijn cliënt minder vaak mogen bezoeken. Volgens Barasj is daarvan geen sprake.

Timosjenko wordt waarschijnlijk maandag onderzocht door artsen uit Duitsland en Canada. Dat had afgelopen woensdag al moeten gebeuren, maar toen was volgens de autoriteiten sprake van 'technische problemen'. Er waren nog geen documenten binnen voor de invoer van medische apparatuur door de buitenlandse artsen. De artsen mogen de oud-premier buiten de gevangenis onderzoeken, maar als zij vinden dat Timosjenko in het buitenland behandeld moet worden, dan zal dat niet gaan. Een week geleden zei president Viktor Janoekovitsj nog dat hij daarvoor geen toestemming zou geven, omdat dit onwettig zou zijn.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: