vrijdag 24 februari 2012

'Verkoop gastransportsysteem wordt er even snel doorheen gedrukt'

Volgens vice-voorzitter van het parlement Mikola Tomenko probeert de regering-Janoekovitsj in het geheim het Oekraïense gastransportsysteem te verkopen. Hij leidt dat af uit het feit dat het voorstel om de staatsgasbedrijven te privatiseren vrijdagmiddag als allerlaatste punt op de vergaderagenda van het parlement staat. In de hoop dat de media het inmiddels voor gezien houden.

Tomenko, die namens de Moederlandpartij in het parlement zit, vermoedt dat dit is gedaan om het er even snel door te drukken, waarna Rusland de kans krijgt om de beslissende stem te krijgen als mede-eigenaar van het voor zowel Oekraïne als Rusland belangrijke gastransportsysteem.

De oppositie zal er al alles aan doen om de regeringspartijen er van te overtuigen ''dat een haastige privatisering in gaat tegen het nationale belang". Gaat het parlement akkoord, dan krijgt het kabinet-Azarov de bevoegdheid om bedrijven te privatiseren, op te splitsen en te verkopen. Eerder besloot het parlement overigens om het gastransportsysteem niet te privatiseren of te verkopen.

Inmiddels heeft parlementsvoorzitter Volodomir Litvin ook zijn mening gegeven over de kwestie. Litvin (Blok-Litvin, onderdeel van de regeringscoalitie) meldde vrijdagmorgen aan journalisten dat het privatiseringsvoorstel geen betrekking heeft op het gastransportsysteem.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: