donderdag 23 februari 2012

'Verwaarlozing kinderen veel eerder signaleren'

De Oekraïense regering streeft naar een meer Europese aanpak van de zorg voor weeskinderen, maar vooral voor door hun ouders in de steek gelaten kinderen. "We moeten toe naar een systeem waarbij we vroegtijdig signaleren of kinderen verwaarloosd of mishandeld worden", aldus minister Sergei Tigipko van Sociale Zaken.

Oekraïne telt nu 100.000 weeskinderen en zogenoemde sociale wezen, kinderen waarvan de ouders uit de ouderlijke macht zijn ontzet door de overheid. Jaarlijks komen er 10.000 van zulke kinderen bij, waarvan liefst 7.000 door ontzetting uit de ouderlijke macht. "Het is een enorme last voor ons land, een kolossaal probleem", meent Tigipko.

Weeskinderen groeien op in een internaat. Dat kost de overheid 5.185 euro per kind. De minister veronderstelt dat als dit geld aan een gezin wordt gegeven als vergoeding voor het in huis nemen van een weeskind, de weeshuizen overbodig zijn. Dat is ook precies waar Tigipko naar toe wil. "Het leven in een weeshuis is geen goede voorbereiding op de maatschappij."

Deze opvatting wordt volgens de minister breed gedragen. In de afgelopen maanden is veel overlegd over een betere aanpak met allerlei organisaties die zich inzetten voor het belang van het kind. "Vroegtijdig signaleren dat het mis gaat, is het beste. Daar gaan we aan werken."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: