maandag 27 februari 2012

Vier bedrijven willen in consortium gastransport

Vier bedrijven hebben interesse getoond in het Oekraiense gastransportsysteem dat nu nog in handen is van het staatsbedrijf Naftogaz. Het gaat om Tomas & Simonova (Kiev, Oekraine), Duff & Phelps (Verenigde Staten), Bakker Tilly Ukraine en Ernst & Young (beide uit Kiev). Alle vier hebben inmiddels een bod uitgebracht. Volgens een mededeling van Naftogaz is er ook interesse van onder meer KPMG, Deloitte Touche Tohmatsu en PricewaterhouseCoopers.

De Oekraiense regering wil een consortium vormen van Russische en Europese bedrijven die bereid zijn te investeren in modernisering van het gastransportsysteem. Dat moet niet alleen leiden tot een betrouwbaarder systeem, maar ook tot capaciteitsuitbreiding. Het consortium moet in augustus tot stand komen. In eerste instantie hoeven geinteresseerde bedrijven geen bedragen te noemen.

Het is ook nog volstrekt onduidelijk wat de waarde is van het gastransportsysteem. Er worden verschillende bedragen genoemd als totale waarde van het systeem, van 9 tot 20 miljard euro. Het gastransportsysteem bestaat uit onder meer 1.451 verdeelstations. De gasleiding is in totaal 38.600 kilometer lang, waarvan de hoofdleiding over 22.200 kilometer gaat van Rusland richting Europa. Ook zijn er 13 ondergrondse opslagplaatsen voor gas.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: