woensdag 21 maart 2012

Douane acht vertraging aan grens 'onmogelijk'

Berichten als zouden er lange rijen aan de grens staan bij zowel Pivdenna als Chop kloppen niet, aldus de Oekraïense douane. In de media werd bericht dat er sinds afgelopen donderdag sprake is van flinke vertragingen. De douane ontkent. Want, luidt de verklaring, net als anders haalt de douane 47,2 miljoen euro aan accijnzen binnen. "Wie z'n papieren voor de invoerrechten netjes invult, komt vlot de grens over", valt in een verklaring van de douane te lezen.

Volgens mediaberichten ligt het wel even anders. Dat er evenveel aan invoerrechten wordt ingevorderd, zou te maken hebben met een ordinaire belastingverhoging die de douane moest doorvoeren op last van president Viktor Janoekovitsj. Het zou gaan om tariefsverhogingen van 20 tot zelfs 200 procent.

 Janoekovitsj kondigde twee weken geleden aan dat hij sociale hervormingen wil doorvoeren, met onder meer verhoging van allerlei uitkeringen. Het geld daarvoor zou volgens staatssecretaris Vadim Kopilov van Economische Ontwikkel van onder meer hogere accijnsopbrengsten moeten komen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: