woensdag 21 maart 2012

Europees analist: 'Oekraïne is land zonder leider'

Oekraïne is een mooi land, rijk aan grondstoffen. Maar, zegt analist Amanda Paul van het Europees Politiek Centrum in Brussel, "het is wel een land zonder leider''. Zij constateert dat de politieke elite in de afgelopen twintig jaar vooral met zichzelf bezig is geweest en geen kans heeft gezien om de mogelijkheden van Oekraïne ten volle te benutten.

Paul meent dat Oekraïne zegt bij Europa te willen horen, maar daar niet naar handelt. "Het is net hoe de wind waait en daarom wordt ook geen vooruitgang geboekt." Zij vindt dat de Oekraïense regering tegemoet moet komen aan de wens vanuit Europa om een einde te maken aan de politiek gemotiveerde processen tegen oud-ministers.
 
 Tegelijkertijd moet Europa niet alleen Oekraïne de schuld geven van de moeizame betrekkingen, maar moet het land een reëel uitzicht hebben op lidmaatschap van de EU. Zij noemt ook het vrijhandelsverdrag als voorbeeld. "Het is volstrekt onduidelijk of en wanneer dit verdrag in werking treedt."

Aan de andere kant is het goed als de Oekraïense autoriteiten het mogelijk maken om oud-premier Joelia Timosjenko en haar minister Joeri Loetsenko aan de parlementsverkiezingen van eind oktober mee te laten doen. Paul vindt verder dat onder president Viktor Janoekovitsj in de afgelopen achttien maanden bedroevend weinig tot stand is gebracht op het gebied van hervormingen en het bestrijden van de corruptie. "Oekraïne was een tijdlang een baken van de democratie in het voormalige Sovjet-gebied. Het wordt tijd om daar naar terug te gaan."

Bron: Unian

Geen opmerkingen: