maandag 19 maart 2012

Oekraine wil derde deel van z'n gas uit de EU halen

Oekraine onderhandelt met zowel Duitsland, Roemenie als Turkije om van ieder land 2 tot 3,5 miljard kubieke meter aardgas te open, in een poging om de import van het aanzienlijk duurdere gas uit Rusland terug te dringen. Dat meldt de krant Kommersant Oekraine maandag op basis van een bron bij het ministerie van Energie.

Algemeen directeur Jevgeni Bakoelin van Naftogaz had zondag al aangegeven dat het Oekraiense gasbedrijf jaarlijks 10 miljard kubieke meter gas elders wil halen, dus niet uit Rusland. Dat is ongeveer een derde van het totale gasverbruik. Hij gaf daarbij aan dat de prijs in Europa tussen de 30 en 40 Amerikaanse dollar per 1.000 kubieke meter goedkoper is dan wat het Russische Gazprom rekent. Oekraine betaalt 400 dollar voor het Russische gas, maar wil terug naar 250 dollar.

De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraine zijn inmiddels weer begonnen. Rusland heeft al een 10 procent lagere prijs aangeboden, maar wel onder voorwaarde dat Oekraine zich aansluit bij de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Oekraine wil daar wel aan mee doen, maar wel op voorwaarde dat het land een uitzonderingspositie krijgt (de 3+1 formule) die toetreding tot de vrijhandelszone van de Europese Unie niet in de weg staat.

President Viktor Janoekovitsj is maandag in Moskou, waar hij met de Russische president Dmitri Medvedev goede zaken hoopt te doen. In een interview met tv-zender Rossiya-24 antwoordde Janoekovitsj op de vraag hoe hij naar Moskou zou afreizen: ''Hoopvol, zoals altijd."

Bronnen: Ukrinform, Interfax-Oekraine

Geen opmerkingen: