zondag 25 maart 2012

Onderzoek van Raad van Europa in Oekraïne

Twee vertegenwoordigers van de Raad van Europa zijn komende week in Oekraïne om uit te zoeken of de autoriteiten inmiddels werk hebben gemaakt van de eisen van de parlementaire vergadering van de Raad. In januari werd een motie aangenomen waarin de als politiek gemotiveerde processen tegen oud-premier Joelia Timosjenko en haar minister Joeri Loetsenko werden veroordeeld. Beide politici zouden zo snel mogelijk vrijgelaten dienen te worden, om er voor te zorgen dat zij in oktober mee kunnen doen aan de parlementsverkiezingen.

Mailis Reps en Marietta de Purbra-Lundin zijn van dinsdag tot en met donderdag in Oekraïne, waar ze gesprekken willen voeren met president Viktor Janoekovitsj, parlementsvoorzitter Volodimir Litvin, de ministers Kostiantin Grisjenko van Buitenlandse Zaken en Oleksandr Lavrinovitsj, procureur-generaal Viktor Psjonka en oud-president Leonid Kravsjuk.

Ook staat een ontmoeting gepland met een door de president ingestelde werkgroep die moet bezien hoe de regering eventueel tegemoet kan komen aan de eisen van de Raad van Europa, waarvan overigens ook Oekraïne deel uitmaakt. Verder worden gesprekken gevoerd met de advocaten van Timosjenko en Loetsenko.

De parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft sancties in het vooruitzicht gesteld als de Oekraïense autoriteiten niet tegemoet komen aan haar eisen. Welke sancties dat zullen zijn, is nog niet bekend.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: