donderdag 15 maart 2012

Onderzoeksbureaus werken samen aan betere exit poll na verkiezingen

Drie onderzoeksbureaus kondigden donderdag aan dat zij tot samenwerking hebben besloten om op de verkiezingsdag in oktober een betrouwbare exit poll te kunnen brengen. Zij willen 20.000 bezoekers van 400 stembureaus vragen hoe zij gestemd hebben. Bij de presidentsverkiezingen van 2010 werd bij 300 stembureaus gepeild.

Voorafgaand aan de verkiezingen willen de drie bureaus bovendien drie landelijke peilingen houden. Samen met de organisatie Eerlijkheid willen zij een bewustwordingscampagne houden om duidelijk te maken hoe de Oekraïners stemfraude tegen kunnen gaan.

De drie onderzoeksbureau zijn de Stichting voor Democratische Initiatieven Ilko Koesjeriv, het Internationaal Instituut voor Sociologisch Onderzoek en het Razoemkov Centrum.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht weer enkele honderden buitenlandse waarnemers bij de parlementsverkiezingen van eind oktober. "Wij zullen ze alle mogelijke medewerking verlenen. Dat is geen loze belofte, maar regeringsbeleid", aldus directeur voorlichting Oleg Volosjin van het ministerie.

Binnenkort gaat de uitnodiging de deur uit naar organisaties die waarnemers willen sturen. Volosjin kondigde ook aan dat een twintigtal Amerikaanse waarnemers heeft aangekondigd komende zondag de burgemeestersverkiezing in Oboechiv nabij Kiev in de gaten te willen houden.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: