zaterdag 17 maart 2012

Op weg naar een twee-partijenstelsel?

De fusie van de Partij van de Regio's en Krachtig Oekraïne is een feit. Partijleider Sergei Tigipko van Krachtig Oekraïne is op het 13e congres van de Partij van de Regio's benoemd tot fractievoorzitter. Premier Mikola Azarov overhandigde in het bijzijn van president Viktor Janoekovitsj een lidmaatschapskaart van de Partij van de Regio's aan Tigipko die ook bestuurslid wordt van deze regeringspartij.

In een commentaar op deze ontwikkeling noemde parlementsvoorzitter Volodimir Litvin de fusie van beide partijen ''een logische ontwikkeling waarmee de Partij van de Regio's zijn maatschappelijk draagvlak kan verbreden''. Litvin kondigde aan dat zijn Volkspartij met de partij van president Janoekovitsj blijft samenwerken.

Premier Mikola Azarov kondigde zaterdag aan dat de Partoij van de Regio's op zoek is naar nog meer partners om straks samen de parlementsverkiezingen mee in te gaan. Het hoeft dan niet noodzakelijkerwijs om een fusie te gaan, samenwerken is al voldoende. Zijn partij onderhandelt momenteel met meerdere partijen over samenwerking, maar Azarov wilde geen namen noemen. "Over twee maanden is er meer duidelijkheid."

Het streven naar samenwerking vanuit de Partij van de Regio's is een reactie op de drang naar gezamenlijk optrekken bij de oppositiepartijen, onder aanvoering van Joelia Timosjenko's Moederlandpartij. Daarbij moet wel worden aangetekend dat dit proces behoorlijk is geschaad doordat de Moederlandpartij afgelopen week de leider van de Sociaal-Democratische Partij Natalia Korolevska uit de gezamenlijke parlementsfractie heeft gezet.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: