dinsdag 20 maart 2012

Parlement beschuldigt Timosjenko van hoogverraad

Oud-premier Joelia Timosjenko wordt door het Oekraïense parlement beschuldigd van hoogverraad, omdat zij in 2009 een voor het land zeer nadelig gascontract met Rusland heeft gesloten. Een meerderheid stemde dinsdag in met de conclusie van een parlementair onderzoek dat het gascontract 'tekenen van hoogverraad' vertoont.

Timosjenko zou het contract 'in het voordeel van een ander land' hebben afgesloten, omdat zij de Russische overheid ruim 300 miljoen euro schuldig was en in het buurland voor die schuld strafrechterlijk vervolgd kon worden. Vanuit Timosjenko's omgeving is op de beschuldiging gereageerd met een simpel: 'Dit is complete onzin."

Timosjenko's advocaat Sergei Vlasenko erkent dat het bedrijf Unified Energy Systems halverwege de jaren '90 door haar geleid werd. Het bedrijf heeft een belastingschuld van ruim 300 miljoen euro in Rusland, maar Timosjenko zelf is al tien jaar niet meer bij UES betrokken. Ook de aanklacht dat zij Russische regeringsfunctionarissen heeft omgekocht, is al geruime tijd geleden ingetrokken. Het zijn volgens Vlasenko geen kwesties meer die een rol hebben gespeeld ten tijde van het afsluiten van het omstreden gascontract.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: