vrijdag 16 maart 2012

Politieke items interesseren Oekraïner weinig

Waar politici zich druk maken om de samenwerking met de Europese Unie en de Navo, om kerkelijke twisten en de aanspraken van buurlanden op grondgebied van Oekraïne, is de doorsnee Oekraïner vooral bezorgd om de stijging van de voedselprijzen en de alsmaar duurdere woonlasten. Dat blijkt uit een peiling van het Internationaal Instituut voor Sociologische Vraagstukken in Kiev.

De voedselprijzen houden 54 procent van de deelnemers aan de peiling bezig, en de woonlasten 54 procent. De angst werkloos te worden leeft bij 34 procent, terwijl 32 procent zich elke maand opnieuw afvraagt of het loon of pensioen wel op tijd komt. Voor 30 procent geldt dat zij zich zorgen maken om hun gezondheid. De vrees voor een nieuwe economische crisis is voor 27 procent heel reëel, evenals de toenemende corruptie (27 procent) en de criminaliteit (20 procent).

De 'politieke' onderwerpen leven nauwelijks. Of Oekraïne aansluiting bij de EU weet te vinden, interesseert slechts 3 procent van de ondervraagden. Mogelijke landjepik van de buurlanden houdt ook maar 3 procent bezig en in mindere mate de interkerkelijke problematiek (2 procent) en een eventuele aansluiting van hun land bij de Navo (1 procent).

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: