donderdag 12 april 2012

Der Spiegel: Maffia jaagt hotelprijzen EK op

Misdaadorganisaties zijn uit op superwinsten in Oekraïne door hotelkamers tijdens het EK voetbal tegen woekerprijzen te verhuren. Reisorganisatie TUI, en daarmee de Europese voetbalfans, raken er door in problemen. Hotel Slavoetisj is volgens het Duitse opinieweekblad Der Spiegel een schoolvoorbeeld van wat er mis is in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het uit de Sovjettijd stammende hotel wordt door toeristen gemeden: van de 400 kamers zijn er slechts 40 in gebruik.

Toch stond hotel Slavoetisj ineens in de belangstelling, zij het van onverwachte en ongewenste zijde: de maffia. Gemaskerde, en met knuppels gewapende mannen van de beruchte Loesjniki-bende bestormden enkele weken geleden de hotellobby, mishandelden medewerkers en bezorgden een hotelgast een schotwond.

Meer dan 1.500 kilometer westwaarts was er ook een slachtoffer, namelijk reisorganisatie TUI die als 'hofleverancier' van voetbalbond UEFA de taak heeft om 14.000 hotelkamers te verkrijgen voor officials en voetbalfans. De eigenaar van hotel Slavoetisj verbrak het contract met TUI en verdubbelde de kamerprijzen in de weken van het EK. Hij is niet de enige, want het ene na het andere hotel verbreekt het contract met TUI. "Tientallen hotels willen meer geld hebben, anders doen ze geen zaken meer met ons", melden medewerkers van TUI in Kiev. De lobby van het TUI-partnerhotel Mir wordt inmiddels bewaakt door mannen in camouflagepakken, in een poging een 'vijandelijke overname' als bij hotel Slavoetisj te voorkomen.

De Uefa en TUI bezweren dat het slechts om een beperkt aantal hotels gaat waar dit probleem zich voordoet. Maar alleen al in de stad Charkiv, waar het Nederlands elftal de drie poulewedstrijden speelt, lappen dertien hotels hun contract met TUI aan hun laars. Het gaat daarbij om 1.139 van de 3.204 eerder door de reisorganisatie geboekte hotelkamers, dus ruim een derde. Hotel Baden-Baden rekent inmiddels 160 euro voor een overnachting, in plaats van de eerder overeen gekomen 65 euro. Het drie-sterrenhotel Victoria rekent nu geen 94 euro meer, maar 300 euro.

TUI schakelt justitie niet in, aldus een medewerker die anoniem wil blijven. De kans op succes is daarvoor te klein.

Door de torenhoge hotelprijzen dreigen veel voetbalfans de wedstrijden van het EK straks voor de televisie te volgen in plaats van in Oekraïne. President Viktor Janoekovitsj gaf het kabinet afgelopen week al opdracht dat zij alles moeten doen om de prijzen omlaag te krijgen. Hij herhaalde donderdag na een ontmoeting met UEFA-voorzitter Michel Platini in Lviv nogmaals dat de hotelprijzen toch écht lager moeten.

Bron: Der Spiegel

Geen opmerkingen: