maandag 30 april 2012

Duitse druk op Oekraïne neemt toe

In Duitsland neemt de verontwaardiging over de slechte behandeling van de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko alsmaar toe. Ook bondskanselier Angela Merkel spreekt steeds openlijker over een boycot van het Europees kampioenschap voetbal. Niet door het Duitse team, niet door de Duitse voetbalsupporters, maar door haar ministers te verbieden een bezoek aan Oekraïne te brengen als Timosjenko ten tijde van het EK nog altijd gevangen zit.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel heeft Merkel haar ministers 'geadviseerd' niet naar Oekraïne te gaan, waar Die Mannschaft alle drie de poulewedstrijden speelt. De bondskanselier wilde dat tegenover Der Spiegel niet bevestigen, maar regeringswoordvoerder Steffen Seibert voerde afgelopen vrijdag de druk op de Oekraïense autoriteiten op om een einde te maken aan de kwestie-Timosjenko.

Minister van Binnenlandse Zaken en Sport Hans-Peter Friedrich kondigde afgelopen week aan dat hij de voetbalwedstrijd van het Duitse elftal tegen Nederland op 13 juni alleen wil bijwonen als Timosjenko dan uit de gevangenis is. Ook SPD-voorman Sigmar Gabriel stelt zich hard op: hij vindt dat alle Duitse politici het EK in Oekraïne dan moeten mijden.

Bron: Der Spiegel

Geen opmerkingen: