maandag 16 april 2012

EU veroordeelt opnieuw celstraffen oud-ministers

De Europese Unie heeft 'met teleurstelling' gereageerd op de veroordeling van oud-minister Valeri Ivasjenko van Defensie tot vijf jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik. Deze veroordeling is niet in lijn met wat internationaal gebruikelijk is, aldus Eurocommissaris van Buitenlandse Zaken, Catherine Ashton.

"De internationale gemeenschap, waaronder ook de Europese Unie, heeft het proces tegen Ivasjenko op de voet gevolgd. Ondanks herhaalde oproepen aan Oekraine om de internationale standaard voor een eerlijke procesvoering aan te houden, is dat niet gebeurd", aldus Ashton die met name de zitting van de rechtbank op 9 april veroordeelt.

Ashton keurt niet alleen het proces tegen Ivasjenko af, maar ook dat tegen oud-minister Georgi Filipsjoek van Milieu die tot drie jaar gevangenisstraf is veroordeeld, eveneens wegens machtsmisbruik gedurende zijn ambtsperiode. De Eurocommissaris meldt dat zij andere rechtszaken tegen oud-bewindslieden nauwlettend blijft volgen. Zij voegt er in haar verklaring aan dat een eerlijke rechtsgang, in het bijzonder tegen oud-bewindslieden, bepalend zal zijn voor het tempo waarin Oekraine aansluiting vindt bij de Europese Unie.

Bron: Interfax-Oekraine

Geen opmerkingen: