maandag 23 april 2012

Grootste oppositiepartijen gaan samenwerken

De Moederlandpartij van Joelia Timosjenko en de Arseni Jatsenjoek's Beweging voor Verandering hebben maandag hun krachten gebundeld om in oktober de Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj te kunnen verslaan. Het gaat niet om een fusie, maar een tijdelijke, strategische samenwerking.

Beide partijen komen met een gezamenlijke kandidatenlijst, maar maken ook afspraken over de districtskandidaten. De helft van de nieuwe parlementsleden wordt direct verkozen, de andere helft via de districten. Bovenaan de gezamenlijke kieslijst staan Timosjenko en Jatsenjoek, als zijnde populairste oppositieleiders van dit moment. Peilingen geven aan dat de twee partijen door samen te werken in staat zijn om de Partij van de Regio's te verslaan.

De 51-jarige Timosjenko zit een jarenlange gevangenisstraf uit en het is maar de vraag of zij snel op vrije voeten komt. Als haar naam op een kieslijst prijkt, neemt echter de kans wel toe dat vanuit Europa en door de Verenigde Staten druk wordt uitgeoefend om haar vrij te laten. De 37-jarige Jatsenjoek is een technocraat die onder meer gouverneur, minister en parlementsvoorzitter is geweest.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: