zondag 29 april 2012

Neo-nazi's trainen voetbalhooligans voor EK

Voetbalvandalen worden in het geheim getraind door neo-nazi's om trammelant te schoppen tijdens de wedstrijd van het Oekraïense team tegen Engeland. Dat meldt de Engelse krant The Sun. Verslaggevers van The Sun filmden leden van de extreem-rechtse militie Patriotten van Oekraïne, terwijl ze in een verscholen kamp hooligans gevechtstechnieken bijbrengen en hen leren om te gaan met geweren en pistolen. De journalisten bezochten een verborgen trainingskamp nabij de West-Oekraïense stad Ivano-Frankivsk.

De neo-nazi's blijken het voorzien te hebben op zwarte Engelse spelers als Rio Ferdinand en Ashley Cole. "We zullen ze met boe-geroep ontvangen, maar we gaan ook vechten." De verslaggevers van The Sun kwamen binnen door zich voor te doen als Engelse neo-nazi's die met het Europees kampioenschap in het vooruitzicht alvast kennis wilden maken met hun Oekraïense geestverwanten. Het Engelse team speelt alle drie de wedstrijden in de poule in Oekraïne.

De Patriotten vormen een organisatie met naar schatting 3.500 leden die er meerdere para-militaire trainingskampen op na houdt. Volgens Dmitro Semsjuk, één van de voormannen van de Patriotten, is er een netwerk van voetbalhooligans in elke stad. "Daar kunnen we een beroep op doen, met slechts één telefoontje kunnen we een oorlog beginnen."

Leden van de neo-nazistische Patriotten in hun trainingska
De verslaggevers van The Sun constateren dat voetbalvandalisme een mengsel is van politiek, patriottimse en nationalisme. "We recruteren onze mensen op de terrassen en we gebruiken de hooligans om onze boodschap te verspreiden dat wij tegen immigratie zijn, dat wij ons land en ons geloof willen verdedigen. Het EK biedt ons de kans om dat aan de hele wereld te tonen." En: "Wij hebben de hersens, zij de kracht. We delen dezelfde overtuiging. Onze hooligans zijn anders dan die in Engeland, waar ze de hele dag door drinken. Wij trainen serieus en daardoor zijn we fit."

Racisme komt veelvuldig voor in het Oekraïense voetbal. Ook zijn geregeld nazi-symbolen als de SS-doodskop te zien. De politie negeert dit alles. Voetbalbond UEFA bestrafte Karpati Lviv twee jaar geleden nadat supporters met een neo-nazivlag hadden gezwaaid tijdens een wedstrijd in de Europa League tegen het Turkse Galatasaray.

Bron: The Sun

Geen opmerkingen: