donderdag 26 april 2012

Oekraïne herdenkt kernramp Tsjernobyl

Het is precies 26 jaar geleden dat er in de kerncentrale van Tsjernobyl een explosie plaatshad en een wolk radioactief materiaal in de atmosfeer terechtkwam. Oekraïne, Wit-Rusland en het westen van Rusland werden zwaar getroffen. President Viktor Janoekovitsj zei donderdag dat Oekraïne alles in het werk stelt om de bevolking te beschermen tegen de gevolgen van de kernramp.

Na de explosie werd er in alle haast een 'sarcofaag' over de getroffen reactor geplaatst. Dit betonnen omhulsel is de afgelopen jaren echter afgebrokkeld en begonnen te lekken. Een nieuw omhulsel is noodzakelijk. Donderdag werd de eerste stap gezet: er is een begin gemaakt met de bouw van een enorme stalen boog die over de resten wordt geplaatst. De verwachting is dat de stalen constructie in 2015 gereed is en dat er dan een poging kan worden ondernomen de kernreactor te ontmantelen.

Janoekovitsj zei in een toespraak dat twee miljoen mensen zijn getroffen door de kernramp en dat het de plicht van de staat is deze mensen te beschermen en te behandelen. "Tsjernobyl roept nog steeds pijn op en wordt vandaag herdacht. Daarom blijven we zorg dragen voor de veiligheid van het omhulsel van de geëxplodeerde reactor", zei hij.

De woorden van Janoekovitsj vielen niet bij iedereen in goede aarde. Bij het parlementsgebouw in Kiev waren rond de tweeduizend slachtoffers van de ramp op de been. Zij eisten hogere uitkeringen en meer pensioen.

Bron: Associated Press

Geen opmerkingen: