vrijdag 20 april 2012

Pleidooi voor behoud centrale warmtesystemen

Het centrale verwarmingssysteem moet blijven, vindt directeur Dave Young van het Europees-Oekraïens Agentschap voor Energie. De regering streeft naar een verwarmingsketel in ieder huis of blokverwarming in flatgebouwen, maar dat zorgt er volgens Young voor dat Oekraïne nog lang afhankelijk zal blijven van het dure Russische gas. "Deze aanpak gaat ten koste van goedkopere alternatieve energie."

Young wijst er op dat elders in Europa steeds meer gebruik wordt gemaakt van nieuwe energiebronnen als het vergisten van afval of het overschot aan industrieel warm water, terwijl cv-ketels niet alleen energieverslinders zijn maar ook grote milieuvervuilers.

Hij ziet veel meer in het verbeteren van de centrale verwarmingssystemen, die nu buitengewoon inefficiënt zijn door verouderde pompen en lekkende leidingen. Ook wil Young concurrentie mogelijk maken, zodat de consument kan kiezen uit verschillende warmteleveranciers. "Dat drukt de prijs."

Minister Anatoli Bloeznjuk van Regionale Ontwikkeling, Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting gaf donderdag te kennen dat het moderniseren van de warmteleverantie gepaard moet gaan met woningisolatie. "We hebben nu min of meer een situatie waarin we proberen iemand warm te krijgen die in z'n blootje buiten in de winterkou staat."

Bloeznjuk kondigde aan dat in de loop van dit jaar nieuwe bouwnormen met meer aandacht voor woningisolatie geïntroduceerd worden. Voor het aanbrengen van isolatie in bestaande woningen is 15,2 miljard euro nodig. "Maar dan besparen we wel ieder jaar zo'n 5 miljard kubieke meter gas."

Bronnen: ForUm, Unian

Geen opmerkingen: