vrijdag 20 april 2012

Zes van tien huishoudens in problemen door duurder gas

Zes van de tien Oekraïense huishoudens is niet meer in staat om de woonlasten te betalen als de overheid de 50 procent subsidie op het gastarief schrapt. Nu lukt het nog bijna iedereen (97,8 procent) om de rekeningen te voldoen. Uit onderzoek van het bureau RBK blijkt dat 28,7 procent na verhoging van het gastarief nog wel kan betalen, maar de hogere woonlasten zorgen er dan wel voor dat ze verder weinig te besteden hebben. Slechts 4,8 procent van de huishoudens komt er niet door in financiële problemen.

Volgens RBK ligt het voor de hand dat een hoger gastarief leidt tot meer wanbetalers. Niet alleen de energiebedrijven gaan daar onder lijden, maar ook de overheid die minder geld binnen krijgt. Compensatie van de hogere woonlasten, in welke vorm dan ook, zal nodig blijken.

Alles valt of staat met enerzijds de bereidheid van Rusland om Oekraïne een lagere gasprijs te gunnen en anderzijds de bereidheid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om af te zien van de eis om de overheidssubsidie op aardgas te schrappen. Met beide partijen wordt al maandenlang onderhandeld, zonder tastbare resultaten.

Afgelopen jaar betaalden de Oekraïense huishoudens samen 3,4 miljard euro aan woonlasten. Van alle rekeningen werd slechts 2,2 procent niet voldaan. De slechtste betalers woonden in de Krim, Dnipropetrosk en Loegansk waar tussen de 4,7 en 5,9 procent van de rekeningen niet werd betaald. Trouwe betalers werden gevonden in Transkarpatië, Lviv en Chmelnitski.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: